Így utazz a laptopoddal a határon túlra!

Manapság a mobilitás jegyében sokan viszik magukkal laptopjukat utazásra, nyaralásra. A gondtalan utazáshoz azonban nem árt előre felkészülni, illetve közben is szem előtt tarthatunk pár dolgot. Éppen ezért az alábbiakban összegyűjtöttük hogyan utazz a laptopoddal a határon túlra és miként készüljünk fel az útra.
Így utazz a laptopoddal a határon túlra!

Mire lehet szükségünk, ha laptoppal utaznánk?

Utazás közben az értékes elektronikát megfelelő módon szükséges védelmeznünk. Ez különösen igaz akkor, ha a hétköznap is használt munkaeszközünkről van szó. Amennyiben kisebb, vagy nagyobb útra kelnénk, akkor az alábbi pár eszközre szükségünk lehet a laptop mellé:

· laptop táska

· kijelző védőfólia

· esetleg pár szerszám, ha szerelésre kerülne sor

· áram átalakítók, ha távoli országba utaznánk (amerikai, brit, kínai hálózati csatlakozóra)

· tisztító készlet.

Fontos a megfelelő laptop táska

Utazáskor a legfontosabb, hogy a laptopunkat biztonságos módon szállítjuk. Egy jó laptop táskában van elegendő hely a szükséges töltőnek, áramátalakítónak, szerszám- és tisztítókészletnek, esetleg az úti okmányoknak is. Ráadásul ma már kifejezetten dizájnos darabokat is találhatunk a boltok polcain. Vásárlás során azonban figyeljünk arra, hogy a behelyezett laptop ne csúszkáljon a táskában, hiszen a felesleges és hirtelen mozgás főképp a HDD típusú merevlemezek működését és élettartamát befolyásolhatja.

Természetesen nem a laptop táska az egyetlen alternatíva, ma már a hátizsákok esetében is van hogy külön laptop tartó rekesz kerül kialakításra, de ha ilyen sem áll rendelkezésre, akkor a hagyományos táskában cipelve érdemes egy vastagabb rongydarabba, esetleg törölközővel védeni gépünket az esetleges mechanikai hatásoktól.

Legyen bekészítve megfelelő hálózati csatlakozó

Sokan nem tudják, de egy nagyobb út előtt érdemes utánajárni, hogy milyen típusú hálózati csatlakozók jellemzőek az ottani viszonyok között. A különböző hálózati csatlakozókat a szakirodalom betűtípusokkal jelöli, de elmondhatjuk, hogy az egyes típusok jól elkülöníthetők országonként, területenként. Amerikában, Angliában, Ausztráliában például teljesen másképp fognak kinézni a konnektorok, mint amit megszokhattunk kis hazánkban, vagy épp Európában. Erre mindenképp érdemes felkészülni a laptoppal utaznánk. Szerencsére ma már különböző adapterekkel ez orvosolható, de akár univerzális laptop töltőket is tarthatunk magunknál.

Csak azt vigyük, ami szükséges!

A laptop mellé több kiegészítőt is vásárolhatunk, ezeket azonban érdemesebb lehet otthon hagyni. Ilyen feleslegesen hurcolt kiegészítő lehet például a külső merevlemez, CD vagy DVD meghajtó hiszen ezek plusz súlyt jelenthetnek a repülőgépen, vagy buszon. Amennyiben mégis kellenének adatok és biztosak vagyunk abban, hogy lesz internet hozzáférésünk, akkor a fontos iratokat és fájlokat a Google Drive-re érdemes feltöltenünk.

Előkészületek: biztonsági mentés készítése!

Indulás előtt a laptopon található fontos fájlokról, esetleg az egész rendszerről érdemes biztonsági másolatot készíteni, melyet egy külső merevlemezen otthon is eltárolhatunk, de akár a felhőbe is feltölthetjük, hogy bármikor elérhessük, ha valami kellemetlen meglepetés érne minket.

Kapcsoljuk be a védelmi funkciókat!

Egy laptop táska megóvhatja a laptopot a sérülésektől, ugyanakkor egyértelművé is teheti a tolvajoknak, hogy abban egy drágább elektronikai eszköz található. Emiatt ha megtörténne a baj, érdemes bekapcsolni a jelszó védelmet, hogy az eltulajdonítást követően ne férjenek hozzá könnyen adatainkhoz. Emellett ha a laptop el van látva GPS nyomkövetővel, akkor érdemes azt is bekapcsolni indulás előtt.

Mindezek ellenére természetesen a legjobb védelem a megelőzés, amit azzal tehetünk meg, hogy mindig a kezünk ügyében tartjuk a laptop táskát, így nem csak a tolvajoktól, de a sérülésektől is megóvhatjuk hordozható gépünket.

Ha repülővel utazol

Repülővel való utazáskor érdemes szem előtt tartani, hogy a fémdetektor mágneses mezője okozhat károkat a merevlemez fájljaiban. Ráadásul a feladott csomagokkal a csomagkezelő munkások sem mindig bánnak kesztyűs kézzel. Emiatt ha tehetjük ne a bőröndbe szállítsuk a laptopot, jhanem inkább a kézipoggyászunkban. Amennyiben mégis szükséges, akkor érdemes speciális fóliába vagy kartonpapírba csomagolnunk, hogy védve legyen.

Összegezve

Egy laptop tehát mivel érzékeny berendezés érdemes körültekintően eljárni utazás során, főképp ha hosszabb útra indulunk. A zökkenőmentes használathoz pedig a célországra jellemző hálózati jellemzőket is érdemes figyelembe vennünk.

Kapcsolódó cikkek

Gyerekkel külföldre: mindent a tervezésről

Gyerekkel külföldre: mindent a tervezésről

Gyermekkel utaznál külföldre? Akkor a cikkben olvasható szempontokat mindenképpen vedd figyelembe a tervezés során. Kattints és tudj meg mindent!

Így utazz a laptopoddal a határon túlra!

Így utazz a laptopoddal a határon túlra!

Összegyűjtöttük, hogy hogyan utazzunk a laptopunkkal a határon túlra és miként készüljünk fel az útra, ha nagyobb távolságra utaznánk el.