Mexikói utak állandó kérdései - mit, hogyan, mennyiért

Mennyibe kerül egy mexikói nyaralás? Mikre kell figyelni a beutazáskor? Veszélyes hely Mexikó? Vannak cápák? Lehet autót bérelni?
Mexikói utak állandó kérdései - mit, hogyan, mennyiért

Milyen ruhát érdemes magunkkal vinni? Készpénz vagy bankkártya? Kell adapter az elektromos hálózathoz - milyenek a konnektorok? Vegyük akkor ezeket a kérdéseket szépen sorba.

Kezdjük az anyagiakkal. Kétágyas elhelyezés esetén, 4 vagy 5 csillagos szállodában, all inclusive ellátással, repülőjeggyel, illetékekkel egy 9 napos nyaralás a Maja Riviéra valamelyik szállodájában nagyjából 600 ezer forint/fő-től érhető el, egy minden kielégítő luxusutazás 900 ezer forint/fő áron foglalható. A helyszínen kirándulások foglalhatóak a maja romvárosokba és más látnivalókhoz. A nyaraláson kívül körutak is választhatóak Mexikóba. A mexikói utak általában érintik Mexikóvárost, Teotihuacán azték romvárosát, Pueblát és a Yucatán-félsziget legfontosabb maja nevezetességeit és városait (Cancún, Tulum, Chichén Itzá, Uxmal, Mérida, Izmal). Természetesen más, hosszabb utazásokat vagy több belföldi repülést is tartalmazó körutazást is foglalhatunk és így a hatalmas ország bejárhatóvá válik. A körutazások jellemzően 9-10 éjszakát foglalnak magukban, de mivel végállomásuk gyakran Cancún van lehetőség tovább időzni és pihenni. Az alapprogramok kétágyas elhelyezéssel, belföldi és nemzetközi utazással, félpanzióval nagyságrendileg 800 ezer forint/fő ártól elérhetőek.

Magyar állampolgárok turisztikai céllal vízummentesen utazhatnak az országba. A beutazáshoz az utazás időtartamáig érvényes útlevél szükséges. A fenti két állítás maximum 180 nap tartózkodás esetén igaz. A visszaútra szóló repülőjegy bemutatását ezért gyakran kérik, de ennek hiánya önmagában még nem jelenti a belépés megtagadását. Mexikóban jelenleg nincsenek a COVID-dal kapcsolatos korlátozások. Nincs karantén, nincs kötelező teszt és előírt védőoltás sem. (Mexikóban pozitív COVID teszt esetén sincs kötelező karantén.) Egyetlen a turisták életét megnehezítő szabály létezik csupán, az úgynevezett migrációs kártya, amit a határon kapunk belépéskor, kell rá egy pecsétet is kérni és mindezt kilépéskor bemutatni és újabb kártyát kitölteni. Ha elveszik jön a pénzbüntetés, mert hát a migrációs kártya nagyon fontos ugyebár, de dollárral orvosolható a probléma.

Veszélyes hely Mexikó? Mondjuk azt, hogy vannak veszélyes helyek az országban, de a híradóban látott bandaháborúk általában nem érik el a turisztikai nevezetességek környezetét. Ha a közbiztonság elsődleges szempont, akkor ez egyben még egy érv amellett, hogy mexikói utak szakértő irodájával utazzunk és elkerüljünk minden váratlan meglepetést.

Vannak cápák. Szerencsére. Nem esznek meg, hanem búvárkodni lehet velük. Cetcápás merülésre májustól szeptemberig van esély, a legjobb időpont erre talán a július, amikor cápa is sok van és az időjárás is még baráti. Akadnak még fókák és delfinek is illetve számtalan tengeri csoda, akikhez tisztelettel és óvatossággal kell viszonyulni, de alapvetően nem érdemes tőlük félni. Kitűnő merülőhelyek találhatóak Playa del Carmen környékén és Cancúntól délre Puerto Morelos vidékén. Cancúntól északra annak is érdemes sznorkel- vagy búvárfelszerelést ragadnia, aki nem a természeti csodák, hanem a művészetek iránt érdeklődik: vízalatti szoborpark vár mindenkit.

A Yucatán-félszigeten nagyon sok az amerikai turista, ők az életüket aligha tudják autó nélkül elképzelni. Összegezve nem hogy lehet autót bérelni, de kifejezetten szokás is ezt tenni és az erre épülő szolgáltatói infrastruktúra fejlett. A nagyobb városokban, például a fővárosban inkább taxizzunk. Biztonsági megfontolásból nem javasolt több napos, az egész országot átszelő egyéni utazások megtétele bérelt járművel.

A Mexikó utazás alatt - akár körút, akár nyaralás - melegre kell számítanunk. December és március között az esték és az éjszakák néha hűvösek lehetnek, különösen az ország középső és északabbi vidékein kellhet a pulóver. Júliustól kell számítanunk esőre, ezzel párhuzamosan ugyanakkor hűvösre nem. Más különleges szabály vagy szokás az öltözködés kapcsán nem jellemező.

A nyaralóhelyeken a bankkártyák elfogadása általános, VISA-t és MasterCardot mindenhol elfogadnak, a Maestrot inkább hagyjuk itthon. A hivatalos fizetőeszköz a mexikói peso kisebb szolgáltatóknál és az utcai árusoknál készpénzben kell fizetnünk. Az eurot és az amerikai dollárt a nyaralóhelyeken kívül is váltják, a városokban gyakoriak az ATM-ek.

Egy rövid válasz zárásként: a mexikói utak során amerikai elektromos aljzatokkal fogunk találkozni, ezért szükséges adapter, de ez a helyszínen is beszerezhető.

Kapcsolódó cikkek

Kambodzsa

Kambodzsa

Ha Kambodzsában jársz, nem illik a talpadat megmutatni.

Mianmar felépített egy fővárost, már csak a turisták hiányoznak

Mianmar

Mianmar egy különös hely, a cikkből kiderül, hogy miért.

Thaiföld, Bangkok

Thaiföld

A világ egyik legnagyobb étterme Bangkokban található.