Dominika

A Dominikai Köztársaság veri Kubát a prémium dohányok tekintetében, de zászlóról, karneválról, baseballról, rumról is szót ejtünk.
Dominika - szivar, rum, baseball, és további érdekességek

Nincs más nemzet a világon, akinek ott lenne a zászlajában a biblia. A Dominikaiaknak ott van. A zászlóban a piros a felszabadítók vérét, a fehér kereszt a vallást, a kék a szabadság állandóságát jelképezi.Híres dominikai Oscar de la Renta (1932-2014), Santo Domingo-ban született. 18 évesen Európába vándorolt, ahol saját divatmárkát alapított, majd az USA-ba települt, ahol
5 elnök-feleséget is öltöztetett: Nancy Reagan, Laura Bush, Hillary Clinton, Michelle Obama.A dohány kultúra az őslakosoktól, a tainóktól származik. DomRep az élmezőnyben van a prémium szivarok gyártását tekintve, évi 200 millió darabot gyárt, míg Kuba 80 milliót, Nicaraqua 95 milliót.
Az egyik legnagyobb manufaktúra a világon a Tabacalera de Garcia, ami La Romana-ban található. Itt olyan márkákat gyártanak, mint a Montecristo, H. Upmann, Romeo y Julieta, Santa Damiana, Don Diego. Az USA-ba exportálják


Karnevál 1520. óta van Dominikán, tehát még a kolónia idejéből. Amikor Bartolomé de las Casas püspök (az indiánok apostola), a maurik és keresztények is beöltöztek. Az európai karneválokhoz képest az itteni jelentősebb, boldogabb, színesebb. Santo Domingo-ban van a legnagyobb karnevál, a part mentén.A kakaó a legjelentősebb mezőgazdasági termény Dominikában. 10. legnagyobb kakaó exportőr a világon. Bio kakaóban pedig első (a német Rapunzel nevű bio céggel működnek együtt).A baseball a nemzeti sportág. 1900 óta van Dominikán, a kubaiaktól lesték el, ott már 1874. óta nézték a "Home Runs"-okat. A 10 éves háború alatt, amikor Kuba független lett Spanyolországtól (1868-1878), sokan vándoroltak át Dominikára, és hozták magukkal a sportágat. 1921. óta van baseball profiliga Dominikán, 1951. óta van a második éra, a mai profi ligának megfelelő liga.


A rum is híres Dominikán. Mamajuana. Gyógynövények, méz is van benne, tehát sok mindenre jó.

További dominikai érdekességek itt.

Kapcsolódó cikkek

Kanada

Kanada

Kanadáról sokan csak klisés információt tudnak, azonban Kanada ettől sokkal több.

Dubai

Dubai

Dubai lakosságának nagy része külföldi. Mit nem tudsz még Dubairól?

Rio de Janeiro - érdekességek első kézből

Rio de Janeiro

Brazíliában nagy a társadalmi szakadék. Nagyon sok a gazdag, és a nagyon szegény.