Olaszország

Különféle érdekességek Olaszországgal, és az olaszokkal kapcsolatban:

Bár az olaszok igazi nacionalisták, nem mindenhol olasz az anyanyelv Olaszországban. 
Itt van pl. Valle d’Aosta régió, ahol franciául beszélnek.
Vagy Dél-Tirol, amit az első világháború után foglaltak el az olaszok, a többség (64%) német ajkú, míg egyes völgyekben a román ladin nyelv az alap. Így a helységtáblák is három nyelvűek ott: ladin, német, olasz.Elég nagy a különbség Észak-Olaszország és Dél-Olaszország között, ha megnézzük a bruttó nemzeti összterméket:
Dél-Olaszország: 17 416 euró,
Észak-Olaszország: 31 094 euró.

Nápolyban, Dél-Olaszországban már annyira nem pörög a gazdaság, hogy már a maffia is elköltözik.Ha Németországban jársz, feltűnhet, hogy sok fagyizó hallgat a Dolomiti névre. Hogy miért? Sok fagyizó tulajdonos származik a Dolomitok völgyéből, Val di Zoldo -ból. A 2. világháború után a völgy nagyon elszegényedett, és sokan külföldre költöztek, most is kb. 800 német fagyizó eredeteztethető vissza erre a vidékre.

Még pár benyomás Olaszországról:

- Milánó áll legközelebb "Európához",

- hektikus ország, kiszív,

- türelmetlenek és udvariatlanok,

- nem szokás errefelé a borravaló.

- míg Magyarországon a kávét ülve isszák, az olaszok állva,

- cappuccino-t csak reggelire isznak, délre tilos,- 13-16 közt minden zárva,

- nehéz elválni, szinte csak a pápa engedélyével lehet,

- kapható táblás Nestlé csoki, tudod ami régen nálunk: "Mindegyik táblában egy jó pohár tej van."

- Olaszországban alábbi dolgokat lopják el legtöbbször a boltokban: parmazán (az ellopott dolgok 10%-a parmezán),
borotvaél, nyomtatóparton.

- tipikus olasz hozzáállás, hogy a "szerelem veszekedés nélkül megpenészedik"

- hülye adófajták itt is felmerülnek (vagy meg is valósulnak) néha, pl. vulkánadó

- érdekes pártok is vannak, pl. Olasz Vitorlázópárt.Húsvét Olaszországban:

- nem locsolkodnak,
- nem festenek tojást,
- nem jön a nyúl,
- a bárány és a galamb itt a húsvéti jelkép,
- galamb alakja a húsvéti kalácsnak van, a kolombának,
- csokinyuszi sincs, de csokitojás van.

Karácsony Olaszországban:

- karácsonykor egy boszorkány ajándékozza meg a gyerekeket.
zabaglione, tipikus karácsonyi desszert, borhab.


 

Olaszországi szállások
 Az olaszos életérzés kedvelői igazán örülhetnek a Tchibo aktuális konyhai kollekciójának, amely éppen ezt a vidám, pezsgő hangulatot hozza el a saját konyhánkba! Ha szeretünk sütni-főzni, és rajongunk a mediterrán ízekért és a praktikus, akár többfunkciós eszközökért, akkor a heti ajánlatot biztosan ránk szabták: pizzasütő, mágneses időmérő, vidám mintás konyharuhák és egyéb kiváló minőségű termékek várják, hogy felfedezzük őket!

Az előbb már említett elektromos pizzasütő például biztosan a család kedvence lesz, hiszen nem csak kiváló olaszos pizzát süthetünk benne (ami lehet mélyhűtött, vagy saját készítésű is), hanem zöldségeket és húsokat is grillezhetünk, ezen kívül pedig – édesszájúak, figyelem! – akár palacsintát is készíthetünk benne! A készülék a teljesen vízszintesre nyitható fedélnek köszönhetően ilyen sokoldalú, hiszen így kinyitva a sütőt nem egy, hanem két sütőfelületet kapunk, amelyeken párhuzamosan készíthetjük el kedvenc ételeinket! Maximum 230 °C-ig melegíthető fel a tekerős hőmérsékletszabályozóval, ami mellett egy szintén tekerős időzítőt is találunk, így 30 percen belüli sütési idő esetén a sütési időt is előre beállíthatjuk. A nagyjából 30 cm átmérőjű grillfelület teljes egészében tapadásmentes bevonattal rendelkezik, így nem kell sokat foglalkoznunk a tisztítással sem, könnyen, pár mozdulattal letakaríthatjuk az eszközt.

A tésztaételek kedvelői biztosan imádni fogják a derelyeformázó szettet is, amivel kétféle méretben is készíthetünk különféle töltött tésztatáskákat – ráadásul kellemes sormintával zárhatjuk le azokat! Bár az igazi olasz hangulatért továbbra is célszerű beiktatni egy nyaralást, de ezzel a készlettel sokkal közelebb érezhetjük magunkat egy igazi olasz étteremhez a saját otthonunkban, mint eddig bármikor! Mostantól csak rajtunk múlik, hogy milyen friss töltelékkel készítjük el a saját tortellininket, a kísérletezésnek csak a fantáziánk szabhat határt, így teljesen új lehetőségek nyílnak a konyhában a tésztarajongóknak! Édes, vagy sós, zöldséges, húsos, vagy gombás… Mostantól bármilyen tölteléket kipróbálhatunk!A két pengével felszerelt pizzaszeletelő a sütőhöz hasonlóan a nevében viseli ugyan a kedvelt olasz ételt, de nem csak annak felvágásához használhatjuk: ha mindkét pengét a helyére illesztjük, akkor az eszköz tökéletesen alkalmas lesz a fűszernövények aprításához is. Így biztos nem kell amiatt aggódnunk, hogy esetleg megsértjük magunkat, miközben próbáljuk a recept alapján a lehető legapróbbra vágni a szükséges friss leveleket! Bármelyik funkcióját használjuk is, kényelmesen illeszkedik a kézbe, emellett a kivehető pengéknek köszönhetően a tisztítása is gyerekjáték! A hozzá járó pengevédőnek hála, használaton kívül is biztonságosan tárolható, így a fiókban keresgélve sem áll fenn annak veszélye, hogy véletlenül az éles pengékhez nyúljunk.

A hasznos apróságok sorába tartozik a mágneses időmérő is: a legfeljebb 59 percre beállítható eszköz a benne lévő mágnessel bármilyen fém felületre rögzíthető, így könnyen megtalálhatjuk neki a megfelelő helyet – amit bármikor változtathatunk is attól függően, hogy hol van éppen szükségünk rá. A mechanikus csengővel, és túlhúzás elleni védelemmel is ellátott, kellemes piros fém házas eszköz, bár a konyhai kínálat része, hasznos segítőtárs lehet mindig, amikor nagyjából 59 perces időintervallumban szeretnénk biztos emlékeztetőt kapni az idő múlásáról

A többféleképpen is felhasználható sütőlap felül tapadásmentes, alul pedig csúszásgátlós, így nem csak sütéshez, de akár dagasztáshoz is használhatjuk – akár ezen is előkészíthetjük a tésztát, amit aztán megsütünk majd rajta. A csúszásgátló alsó résznek köszönhetően stabilan helyezhetjük el a konyhapulton, így könnyen dolgozhatunk majd rajta, ráadásul a munkafelület sem piszkolódik össze. Pizza, bagett, vagy kekszek esetén sütőpapír helyett is nyugodtan használható. A -30 °C és +230 °C között hőmérsékletálló sütőlap igény szerint méretre vágható, amihez a legjellemzőbb méretek és formák be is vannak jelölve rajta, ezért biztosan nem okozhat gondot, hogy kibéleljünk vele egy sütőformát, ha éppen erre szeretnénk felhasználni.

A precíz háziasszonyok egyik legfontosabb konyhai segédeszköze a mérőpohár, amiből rugalmas, szilikonból készült verziót szerezhetünk be a heti ajánlatból: rugalmasságának köszönhetően a kiöntőcsőr összenyomással formázható, így vékonyabb és vastagabb sugárban is kiönthető belőle a gondosan kimért folyékony hozzávaló. Skálabeosztásával literben és mililiterben mérhetjük le a folyadékokat, grammban pedig a por alapú hozzávalókat, például lisztet, vagy cukrot.  Emellett hőmérsékletálló is (–40 °C és +230 °C között), így az sem tehet benne kárt, ha véletlenül túl közel kerül valamilyen forró edényhez – ami a konyhai sürgés-forgás közben bizony könnyen előfordulhat. Így egy hosszú távon jól használható, praktikus eszközzel egészíthetjük ki a konyhai felszereléseinket!

A teljes heti kínálatban természetesen rengeteg egyéb ajánlat is szerepel: porcelán tányérok, különböző reszelők, praktikus tárolódobozok is megtalálhatók a webáruházban, így érdemes alaposan átnézni azt, ha okos ötleteket, inspiráló megoldásokat keresünk a konyhánkba.

Kellemes, vidám, olaszos konyhai textilek is szerepelnek a heti ajánlatban: a három darabos szettben kapható konyharuhák tiszta pamutból készültek, nagyon jó nedvszívó képességűek, és a bolyhosodás sem jellemző rájuk – így hosszú távon segíthetnek nem csak a konyha tisztán tartásában, de abban is, hogy mindig vidám hangulatban tölthessük el a főzésre szánt időt. A különböző mediterrán mintákkal díszített konyharuhákon akasztó is található, így biztos nem fognak leesni a kijelölt helyükről!

A Tchibo webáruháznak a folyamatosan változó aktuális kínálata mellett van állandó kínálata is, konyha témában itt található.