Rio de Janeiro

Bennfentes tippek Rio de Janeiro-ból. Brazília a káosz és lehetőségek hazája.
Rio de Janeiro - érdekességek első kézből

Brazília: 200 milliós ország, ahol a lakosság 60%-a 29 évnél fiatalabb.
A minimálbér kb. 100 dollár, 28 000 Ft. Brazília szövetségi állam, Magyarország területénél 80x nagyobb, ahol még nemrég is felfedeztek ismeretlen indiántörzseket. Egy demokrácia, ahol a parlament alsóházának 512 tagja közül 303 ellen valamilyen eljárás folyik, vagy bűnügyek vagy szabálytalanság miatt.

Nagyon sok a gazdag, és a nagyon szegény. Nagy a szakadék. Pl. a termőföldek 80%-át a lakosságnak mindössze 5%-a birtokolja. 1985-ben adta át a katonai diktatúra a hatalmat. A parlamentben 27 párt van jelen.

Strand
Ipanema és Copacabana a leghíresebb strand Rio de Janeiro-ban. De nem biztos, hogy oda érdemes menni.
Sao Conrado csak 10 percre van ezektől, mégis alig van valaki, nyugisabb, a helyiek ide járnak, jobb a levegő.
Az Aventureiro Beach is jó, homokos tengerpart, a tenger fölé benyúló pálmafákkal.

Kilátás
Santa Teresa városrészben van a Parque das Ruínas kilátó. Ez ingyenes. Gyönyörű a kilátás, rá lehet látni a Cukorsüveg hegyre is.
Közelében van a Terra Brasilis hostel, egyik legolcsóbb hostel a jók közül, 15 EUR csak naponta.

Kultúra
A pontosság nem jellemző a brazilokra. Ciki pontosan érkezni náluk. Minél menőbb az ember, annál később érkezik a megbeszélt találkozóra. Főleg a nők késnek, hiszen sokáig tart a készülődés, szépítkezés.

Vásárlás
Rio de Janeiro drága, pl. a ruhák drágább, mint itthon. Kivéve: érdemes Centro -ba utazni, az Urugaiana piacra, itt kb. féláron minden.

Étterem
Santa Teresa városrészben ajánlott a Bar do Mineiro. A helyiek itt esznek.A feijoada nevű tradicionális brazil ételt érdemes itt megkóstolni, babos, sertés étel. A sör népszerűbb Brazíliában, mint a caipirinha. Ugyanis már két caipirinha után berúgnak, így akkor már inkább sör, abból többet lehet inni.

Brazil ételek
Szeretik a rizst és a babot. A spanyol tapasokhoz hasonló salgadinhos is közkedvelt. Jók a brazil sajtok.

Olimpia
2016-ban Rio de Janeiro-ban volt a nyári olimpia. Ilyen volt, amikor még csak épült a stadion:Közlekedés
Az autóbérlést felejtsd el. A közlekedés horror a városban, 16.30 után egy tapodtat sem tudsz normál hétköznapokon haladni. Akkor mi lesz az olimpia ideje alatt?

Városok
Rio de Janeiro, az olyan, mint Los Angeles. Rio-ban simán kimennek fürdeni munka után a tengerre az emberek.
Sao Paulo inkább New Yorkhoz hasonlítható. Időjárását tekintve pedig állandóan felhős, hidegebb, mint Rio de Janeiro.

Plasztikai sebészet
Brazíliában népszerű a plasztikai sebészet is. Leírhatják a plasztikai műtétet az adójukból a brazilok. Olcsó az operáció, a szegényeknek meg ingyenes. De a -lakosság számához képest- legtöbb szépség operáció Svájcban történik.

Rio-ról az Ipanema, a Krisztus-szobor, és a favelák jutnak először az ember eszébe.
Favela, a szegénynegyed, kb. 100 favellával Rio-ban. 1/4-e a lakosságnak ilyen favellákban lakik. Egész Brazíliában 11 millió ember lakik favellákban, tehát egy Belgiumnyi ország.

Favela: veszélyes, nincsenek utcanevek, házszámok. Felszabadított rabszolgák telepedtek le itt, kb. 100 évvel ezelőtt. Földjük nem volt, esélyük sem munkára, ezért kerültek a hegyre. A favela amúgy egy brazil kúszónövényt jelent, innen név. Nem könnyű a postások dolga. A legtöbb levél csekk, vagy a börtönből jött. A nemzeti posta ki sem jön ide. A SEDEX postása megáll a favela előtt, és odaadja a leveleket egy helyi embernek, neki, ő osztja szét. Ő nem a posta embere, nem is kap érte fizetést.
Sok favelában nincs ilyen ember, ott az emberek egy központi helyre maguk mennek el a leveleikért.
De legalább jó a kilátásuk. A drogbandák vezérei felosztották maguk között a favellákat.

A favellákon túl is vannak veszélyes helyek, gyakoriak a lopások. Az életszínvonal folyamatosan csökken. Van olyan, hogy arra kényszerítenek, hogy a saját bankkártyádat csapold le nekik egy automatánál. Taxikhoz nagyon hasonló autókat üzemeltetnek, arra is vigyázni. Óra nem lehet a karodon.
Sokuknál van fegyver, így ellenállni nem szabad, ha el akarja venni a mobilod, add oda, mert megkésel vagy lelő.

Michael Jackson itt forgatta Michael Jackson - They Don't Care About Us c. klipjét. Egy drogbáró személyesen garantálta biztonságát, amíg a favellában forgatott.

Ha kocsival mész be egy favellába, a lámpát le kell oltani, mert senki nem láthatja, mi történik a favellákban. Az ablakot pedig le kell húzni, hogy lássák, nem rendőr vagy. Mindenki lopja az áramot, a vizet pedig csak hetente kétszer nyitják meg.

Terrorveszély
Az olimpia alatt kiterjesztették a vízummentességet, az olimpia alatt 91 országból csak úgy, mindenféle ember beutazhatott. 23 000 km-es tengeri határa van, ott is bárki beszökhet.

Biztosítás
Utasbiztosítás kalkulátor a www.biztositas-kalkulator.hu -n.

Kapcsolódó cikkek

Chile - a világ legnagyobb medencéje - San Alfonso del Mar, Goleta - tengerparti nyaralás

Chile

Ha Chilében jársz, mindenképpen nézd meg a világ legnagyobb úszómedencéjét.

Peru, Iquitos, Belen - élet a folyó közepén

Észak-Peru

Hogyan élnek Észak-Peruban? Sokan az Amazonas folyón épült házakban és nagyon szegényen.

Dominika - Punta Cana - hotelt is ajánljunk

Dominika

Ha Dominikára tervezed a nyaralást, jól döntesz, főleg ha szereted a fehér homokos tengerpartokat.