Kína

A kíniaiak heti 6 napot járnak iskolába, hétfőtől szombatig.

A fiatalok körében extra népszerűek a közösségi oldalak, hiszen napközben a tanulás annyira fontos szoros, hogy nem tudnak beszélgetni. Facebook, YouTube, Twitter nincs, van helyette helyi variáció.

Vasárnaponként találkoznak az iskolatársak, de még ilyenkor is házit írnak.Hogy miért vetkőznek le Kínában a temetéseken, arról itt olvashatsz.

Ha valaki kikísér valakit a vasútvállomásra, és el akar köszönni a peronon, arra külön peronjegyet kell vennie. Ezek olyanuk náluk, mint náluk a bélyeggyűjtemény, nagyon egyedi, keresett szériák lehetnek közte.A főzés az apuka dolga a családban. 
Nem savanyú, vagy édes a megnevezése az ételeknek, ennél tágabb:

fa (ez a savanyú)
tűz (keserű)
föld (édes)
fém (csípős)
víz (sós)Mivel sokáig csak egy gyerekek születhetett a családban, előfordul, hogy titokban van egy második gyerek, ún. fekete gyerek. Őt a nagymama-nagypapa neveli, és nagy ritkán, csak titokban tudnak a szülőkkel találkozni. Pénzbüntetést kapnának, ha kiderülne, hogy van még egy gyerekük (kb. 2 év alatt keresnek annyit, amennyi a büntetés lenne).  Minden fiatal nőre 6 férfi jut. 200 millió kínai nem talál párt. Túl kevés fiatal nő van Kínában. 2020-ig kb. 50 millió nő hiányzik "a piacról".
Vannak ún. házasságpiacok, ahol a szülők próbálnak a fiuknak párt találni. 

Fiatal szülők ún. Baby wedding party-kat tartanak (az óvoda szolgáltatása ilyen partik rendezése), a kisgyerekek elveszik egymást játékból. A szülők abban a reményben teszik ezt, hátha később tényleg összeházasodnak.

 

Mivel kevés nő van, az élethű gumibabák nagyon mennek. 
30 évesen még a szülőknél élnek a fiúk. Sőt, a felesége is később odaköltözik, az a szokás.
Tradicionálisan a fiú utód értékesebb a társadalom számára, ezért sokan elvetetik a lánygyereküket, ezért is van kevés nő, meg persze a 1979-es "egy gyerek" törvény miatt.Jellemző a tömeges rapid randi. 2000 szingli találkozik itt két nap alatt. Shanghai-ban is van ilyen.
Ingyenes a rendezvény, a város felismerte a problémát, ezért rendezi.Itt nem csak Valentin-nap van, hanem november 11., a szingli-nap. A szinglik vesznek egymásnak ajándékot, egymás vigasztalják, fogyasztással. Ekkor van a legnagyobb forgalom az üzletekben, de online még nagyobb. Sok autót is eladnak ilyenkor online.

Valentin-napkor meg tele vannak a hotelek pár órás vendégekkel... mivel a szüleikkel élnek, otthon nehéz...Kínában normális, hogy először a (lány) fizetésére, munkájára, korára kérdeznek rá.

Hogy könnyebben találjanak a nők párt, Európaivá műtik magukat. Hosszabb orrot akarnak, nagyobb szemeket.Tipikus randi helyszín 200 km-re Shanghai-tól a kínai Párizs, Tianducheng. Lekoppintották Párizst, még Eiffel-torony is van.
Kicsit szellemváros. A lakásokat itt befektetők vették meg, akik nem itt élnek.A kínaiak nagyon babonásak amúgy.Pekingben a mobillal történő fizetés teljesen megszokott.
Még az utcazenészek és a koldusok is így kapnak pénzt.
Minden 5. kínainak van bankszámlája, de mobil számlája minden 2.-nak van.Utcai kajaárusnál is így fizettem. QR kódot kell beszkennelni, ami a boltban van kifüggesztve, és aztán egy appon keresztül utalni.
A kínaiak több mint fele ezzel is intézi a bevásárlásait.
Az étteremben pl. a pincérnek úgy adsz borravalót, hogy az ingzsebében ott a QR-kód, és odatartod a telefonod.
Vagy a templomban, Buddhának is így adhatsz pénzt.
Egyik ilyen szolgáltató az Alipay, az Aliexpress-től.