"Amikor meztelenségről van szó, visszafogottak leszünk."

Mark Haskell Smith néhány éve kezdett el foglalkozni a nudizmussal, és a legújabb regénye is erről szól. A vele készült interjú során közelebb kerülhetünk, ehhez a sokak számára ismeretlen szubkultúrához.
A nudista író - érdekességek a nudizmusról

Az író Mark Haskell Smith Los Angelesben él a családjával. Már öt regénye jelent meg, ezenkívül forgatókönyveket is ír különböző TV-sorozatokhoz. Nagyon érdeklik a szubkultúrák. Regénye az európai és amerikai nudista kultúrával foglalkozik.

Mark Haskell Smith, el tudná mondani, hogy az amerikaiaknak miért vannak fenntartásaik a meztelenséggel szemben? Miért nem játszhat egy 3 éves kisfiú szülővárosában, New Yorkban meztelenül a kertben?

Mark Haskell Smith:

Hát, ez elég ritkán fordul elő. A "szabadság országa" vagyunk, azonban amikor meztelenségről, vagy szexualitásról van szó, óvatosak, visszafogottak leszünk. Azt hiszem, hogy ez a puritánokhoz vezethető vissza. A puritánok elhagyják Európát, és ide jönnek, mert Európa túl liberális nekik.

Elnézést, ez a válasz nem túl kielégítő. Elvégre vannak olyan helyek, mint például San Francisco, amelyek kifejezetten toleránsak, kivéve amikor meztelenségről van szó. Ráadásul ez nem csak a puritánok leszármazottainak jelent problémát, hanem például a latin-amerikaiaknak is.

Ők egy igen erős katolikus kultúrával rendelkeznek.

Kérem, ugyanúgy a spanyolok is, még sincs problémájuk a meztelenséggel.

Mert európaiak! Rendben, nem tudom erre a kérdésre sem a választ. Igazat adok nekik: elég ritka.

Kaliforniában és Floridában nem ennyire tartozkodóak...

Ott már van tradíciója a nudista üdülőknek és kluboknak. Miután a katonák visszatértek a második világháborúból, az Egyesült Államokban elkezdett népszerűsödni a nudizmus az 50-60 évesek körében. Az emberek meztelen grillpartykkal ünnepeltek. Azt hiszem, ez arra vezethető vissza, hogy a Pentagon engedélyezte, hogy a katonák nudista magazinokhoz jussanak. Talán attól féltek, hogy a katonák homoszexuálisok lesznek - egy halom férfi egy helyen - kitudja. Ekkor még nem jelent meg a pornó, csak képek meztelen emberekről. Ez volt a mottó: Maszturbáljatok, de ne izgasson fel a meztelenség!

A legtöbb ember aki Kalifornia és Florida nudista csoportjaihoz tartozik, főként az idősebb, 60-as, 70-es korosztályból kerül ki.

Igen, a legtöbben idősebbek, nekik valahogy ez természetes, de létezik a nudisták között egy fiatalabb generáció is. Ők főleg különböző strandokon és kempingekben jelennek meg, mert nem akarnak semmilyen klubtagságot fizetni.

Mióta foglalkozik a nudista szubkultúrával?

Néhány éve kezdett el foglalkoztatni a dolog, először csak viccként tekintettem az egészre, de később elkezdett foglalkoztatni az egésznek a történelmi és politikai háttere.

Mennyiben változott meg a gondolkodása azóta?

Balliberális szabadelvű gondolkodónak tartom magam, de persze nekem is, mint mindenki másnak meg van a szégyenfaktorom. Amióta a meztelenséggel foglalkozom, azóta már kicsit felszabadultabb lettem.

Nudista helyek Magyarországon:

A 70-es években még szabálysértésnek számított, és általábán rendőri intézkedést vont maga után. Ma a fürdőzés ezen formáját számos helyen űzhetik:

Naturista Oázis Kemping, Délegyháza

Naturista Strand és Kemping, Balatonberény

Naturista Strand és Kemping, Sziksósfürdő

Levendula Naturista Strand és Kemping, Balatonakali

Naturista szabadstrand, Gárdony

Kapcsolódó cikkek

Franciaország

Franciaország

A franciákról nem gondolnánk, de ők is szeretnek nudista strandra járni.

Minden, ami a sátorozáshoz kell - sátor webáruház

Irány a szabadba!

A kempingezés egy élmény lehet, ha mi is teszünk annak érdekében, hogy élvezetes legyen.

Albánia

Albánia

Ha egy feledhetetlen tengerparti nyaralásra vágysz, akkor irány Albánia.