Andorra

Andorra, a Franciaország és Spanyolország közé ékelődött ország.
Andorra

Andorra a Pireneusok keleti részén található, Franciaország és Spanyolország közé ékelődve.
Habár 1993-ban megkapta teljes függetlenségét, azért még van két külföldi "felettese": a spanyol város, La Seu d'Urgell püspöke, és a francia elnök. Mindkettőt egy állandó delegált képviseli Andorrában. Ez a furcsaság még egy 1278-as szerződés miatt van így.

Andorra zászlaja ötvözi a francia trikolort (kék és piros), és a spanyol piros sárgát.

Az ország jellegzetes állata a pireneusi pézsmacickány. A vakondok családjához tartozik. Sok természetes ellensége nincs, mivel büdös, elriasztja a ragadozókat.

2007-ben meghirdettek egy pályázatot egy andorrai Nemzeti Múzeumra. Nagy verseny volt: Frank Gehry, Jean Nouvel, Zaha Hadid, Dominique Perrault is pályázott. A pályáztatásról még dokumentumfilm is készült 2013-ban, The Competition címmel. A múzeum végül nem épült meg.

Van egy érdekes enklávé, egy hegyi falu, Os de Civís a neve. Bár Spanyolországhoz tartozik, egy út vezet oda, Andorrán keresztül. A 80-as évek közepéig úgy éltek ott a lakók, mint a középkorban. Van ott egy román templom is. És egy illegális kaszinó is volt. Spanyol hatóságok be akarták csukni, de az andorraiak nem engedték. A játékautomatákat végül helikopterrel elszállították, máshogy a hegy miatt nem lehetett.

468 km2 Andorra, a 80 000 lakos fele nem Andorrából származik, sok a bevándorló. A Pireneusok legnagyobb sípályája Andorrában van, illetve luxuscikkeket adómentesen lehet itt venni. Az adóparadicsom jelzőtől próbálnak megszabadulni, 2015-től növelték a jövedelemadót.

Andorrai szállások

Kapcsolódó cikkek

Zürich, Svájc

Zürich

Zürichi tippek azoknak, akik még soha nem jártak itt.

Madeira különleges taxijai

Madeira

Madeira, Portugália egy szépséges üdülőparadicsom. Láthatsz itt virágokat, meredek sziklákat és édes borokat is kóstolhatsz.

Berlin különleges italboltjai - mutatjuk, milyenek

Berlin különleges italboltjai - mutatjuk, milyenek

Berlin igazi kincseket tartogat a röviditalok rajongóinak.