5 ír város, ahová érdemes ellátogatni

Ugyan mindenkinek Dublin ugrik be elsőre, az ír fővároson kívül is rengeteg gyönyörű települést rejt a Smaragd-sziget, ezekből szemezgettünk.
Ír városok, ahová érdemes egyszer az életben ellátogatni

Zöld legelők, lenyűgöző hegyek, sziklás tengerpartok, középkori falvak és városközpontok – Írországban mindegyikből van. De hová is induljon, aki odalátogat?

Galway

Forrás: Unsplash

Ismeritek a híres ír népdalt a galway-i lányról, amely még a P. S. I love you című filmben is elhangzott? Nos, ez a lány ebben a mesebeli városban nőtt fel, amit egyébként az ír népzene fellegvárának is tartanak, megannyi fesztivál és rendezvény kapcsolódik hozzá. De nemcsak a zenei élmények miatt látogasson el ide a turistáskodni vágyó ember, hanem a központban található Eyre tér, a galway-i katedrális, a városi múzeum, vagy a Szent Miklós-templom miatt. Utóbbi az egyetlen templom, ami fennmaradt abból az időből, amikor a várost tizennégy kereskedőcsalád irányította, akik saját vallási épülettel rendelkeztek, és minden évben közülük kerültek ki a polgármesterek.

Cork

Forrás: Unsplash

A szigetország második legnagyobb városa történelme során sokszor kiérdemelte a „lázadó város” nevet, évtizedes szembenállása az angolokkal emlékezetessé vált, csakúgy, mint a rózsák háborújában tanúsított viselkedése és támogatása a Yorkok felé. Egykor teljes egészében fal vette körül, melynek maradványait ma is megcsodálhatjuk, valamint a középkori stílusú épületeket, a St. Fin Barre katedrálist, mely a város alapítójának nevét őrzi. A városközpontban található English Market a világ egyik legrégebbi fedett piaccsarnoka, benne különleges pékségekkel és tengeri fogásokkal.

Kinsale

Forrás: Pixabay

Ha Corktól elindulunk dél felé, eljutunk Kinsale-be, mely egy történelmi halászváros a sziget déli partjainál. Nagyjából ötezer ember lakja, de a nyári turistaszezonnak köszönhetően ez általában megugrik. Nemcsak az Atlanti-óceánt csodálják az odalátogatók, hanem a színpompásra festett házakat, a városkától nem messze elhelyezkedő erődítményeket (melyből egyébként több száz van szerte Írországban), és persze a gasztronómiai élményeket is sokan hajszolják. Nem véletlen, ugyanis az ország egyik legrégebbi településének számító Kinsalet „gourmet fővárosnak” is becézik, kis lakossága ellenére több, mint ötven pazar éttermet és étkezdét találunk itt.

További ír úticélokért látogassatok el a Colore.hu-ra!

Kapcsolódó cikkek

Paradicsomfesztivál

Bunol

Bunol, a paradicsomfesztivál fellegvára.

Zürich, Svájc

Zürich

Zürichi tippek azoknak, akik még soha nem jártak itt.

Kréta

Kréta

Kirándulási lehetőségek Krétán.